Dohoda o plynovom potrubí medzi SR a Poľskom bude podpísaná v júni

27.03.2013 Poprad

Poprad 27. marca (TASR) - Energetická bezpečnosť bola jednou z hlavných tém dnešného spoločného rokovania slovenskej a poľskej vlády v Poprade. "V tejto oblasti zvýrazňujem predovšetkým potrebu severo-južného plynového prepojenia, kde očakávame, že v júni 2013 by mohla byť podpísaná dohoda o výstavbe takéhoto prepojenia," avizoval po rokovaní kabinetov predseda vlády SR Robert Fico.

Slovensko má však podľa neho s Poľskom záujem komunikovať aj v ďalších oblastiach, severnému susedovi ponúkame napríklad bohaté skúsenosti s jadrovou energetikou. "Nevieme si predstaviť, že by sme dokázali prežiť bez atómovej energie. Pokiaľ cítime, že aj v Poľsku sa začína hovoriť intenzívne o možnej výstavbe jadrových zariadení, Slovensko je pripravené v tejto oblasti pristúpiť k výmene informácií," podčiarkol Fico.

Poľský premiér Donald Tusk je presvedčený, že plynové prepojenie medzi SR a jeho krajinou bude skutočnosťou oveľa skôr, ako sa pôvodne plánovalo. "Tešíme sa z toho, že budeme v Európe dobrým príkladom spolupráce v tejto oblasti," konštatoval. Poľsko podľa neho vysoko hodnotí skúsenosti Slovenska v jadrovej energetike, ktoré využije aj pri príprave svojho vlastného projektu. Prvú jadrovú elektráreň plánuje krajina uviesť do prevádzky do roku 2020, a to z dôvodu diverzifikácie energetických zdrojov.

Chýba vyhovujúca dopravná infraštruktúra

Predseda slovenskej vlády upozornil, že napriek záujmu byť strategickými partnermi nemajú obidve krajiny k dispozícii vyhovujúcu dopravnú infraštruktúru, ktorá by ich spájala. "Aj preto je kladený veľký dôraz na ministrov dopravy obidvoch krajín, aby predložili veľmi jasný vecný plán, v akom období budeme môcť konštatovať, že to nevyhnutné, čo má medzi Poľskom a Slovenskom v oblasti dopravy existovať, bude zabezpečené," zdôraznil Fico.

V zahraničnej politike majú podľa neho Slovensko a Poľsko rovnaké názory na budúcnosť Európskej únie (EÚ), obidve krajiny sú zjavne proeurópsky orientované a postupujú pri dôležitých témach spoločne. SR chce v tejto súvislosti využiť skúsenosti Poľska z predsedníctva v Európskej rade v roku 2011. Slovensko táto úloha čaká v roku 2016.

"Celé dnešné stretnutie sa viedlo v duchu správania sa dvoch krajín, ktoré majú k sebe veľmi blízko historicky, kultúrne, jazykovo. Verím, že výhody, ktoré spájajú Poľsko a Slovensko, budú naďalej prehlbované a budú to dve krajiny, ktoré budú spoločne "odsúdené" na úspech v európskom priestore," doplnil Fico.
 

Vyberte región